Inne
Design
Naturalne barwienie jajek oraz rzeżucha w skorupce.
1. Żeby przygotować roztwory barwników, wybierz jeden z barwników podanych poniżej i wrzuć do garnka. Dodaj około 1 litr wody i 2 łyżki białego octu winnego. Jeśli potrzeba więcej wody żeby przykryć barwiące składniki, proporcjonalnie zwiększ ilość octu winnego. Doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, odcedź.
– barwnik z czerwonej kapusty: około litr pokrojonej kapusty.
– barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy.
– barwnik z łupin cebuli: około litr łupin z cebuli (z około 12 cebul).
– barwnik z buraków: około litr pokrojonych buraków.
– barwnik z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody).
2. Tak przygotowane roztwory barwników można użyć do barwienia na gorąco (gotujemy jajka w roztworze barwnika) lub na zimno (moczymy jajka przez chwilę lub przez dłuższy czas w roztworze barwnika). Kolory i sposób ich otrzymania (nazwy angielskojęzyczne pokazane na rysunku):
Deep Gold [głęboko złoty]: gotować jaja w roztworze kurkumy.
Sienna: gotować jaja w roztworze z łupin cebuli.
Dark, Rich Brown [ciemno brązowy]: gotować jaja w roztworze czarnej kawy.
Pale Yellow [jasno żółty]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze kurkumy, 30 minut.
Orange [pomarańczowy]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.
Light Brown [jasno brązowy]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze czarnej kawy, 30 minut.
Light Pink [jasno różowy]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut.
Light Blue [jasno niebieski]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 minut.
Royal Blue [niebieski]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty na noc.
Lavender [lawendowy]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 sekund.
Chartreuse: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut, Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 5 sekund.
Salmon [łososiowy]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.
MA==