Inne

przepisy

Gotowanie...to proste!: Babka z chałwą

Składniki na formę z kominkiem o śred. 23 cm

1 1/2 szkl mąki pszennej
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g chałwy ( u mnie kakaowa )
esencja waniliowa - jeśli lubimy ;)





1. Jajka razem z cukrem ubijamy na puszysta piankę.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, esencje waniliową oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
3. Do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tarta formy z kominkiem wlewamy połowę ciasta, następnie wkruszamy bądź układamy kawałki chałwy. Zalewamy reszta ciasta ( ja zostawiłam sobie trochę i dodałam 2 łyżeczki kakao - dzięki temu ładny wzorek powstał na górze ). Następnie skroiłam 3-4 tafelki czekolady deserowej. Piekłam w 200 stopniach ( piekarnik gazowy ) przez 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation