Święta i uroczystości

WIELKANOC - smacznie i kolorowo

sernik krakowski


Składniki ciasto kruche :

1,5 szklanki mąki
150g masła
80g cukru
2 żółtka


Składniki masa serowa :

1kg twarogu na sernik lub twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
100g rodzynek
4 jajka
250g cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100ml śmietanki 30 %


Składniki dodatkowe :

żółtko do posmarowania kratki
200g cukru pudru
gorąca woda - około 4-5 łyżek


Przygotowanie sernika :

Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulkę i owiń w folię. Włóż do lodówki na około 40-50minut.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 części ciasta rozwałkuj i wyłóż na dnie blaszki. Nakuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Twaróg wymieszaj ze śmietanką i mąką. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami twaróg ze śmietaną. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą serową. Wsyp rodzynki i dokładnie połącz składniki.

Ciasto przelej na podpieczony kruchy spód. Pozostałe kruche ciasto rozwałkuj i radełkiem wytnij paseczki około 1 cm. Paski ułóż na masie serowej tworząc kratkę. Posmaruj kratkę rozbełtanym żółtkiem i włóż sernik do piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik ostudź w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Cukier puder energicznie wymieszaj z gorącą wodę i rozsmaruj po ciepłym serniku. Pozostaw do ostudzenia.

Moja blaszka : 30 cm x 26 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation