Kuchnia

Mięsko

Gołąbki na kiszonej kapuście - przepis ze
Smaker.pl


Duża główka kapusty włoskiej 1 sztuka
Słonina 60 g
Obrana cebula 2 szt
Czerwona papryka 2 szt
Ugotowany ryż długoziarnisty 75 g
wywar warzywny lub drobiowy (ostatecznie z kostek rosołowych) 1/2 l
Mięso mielone 400 g
Jajo kurze 2 szt
Sól, Pieprz
Majeranek 1/4 małej łyżeczki
Słodka papryka 1 duża łyżka
Smalec 1 duża łyżka
Ketchup (łagodny lub pikantny) 2 duże łyżki

3-4 os. 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

W dużym garnku gotujemy dużą główkę kapusty przez 5 minut.
(5 minut od momentu zagotowania wody, więc właściwie sparzamy kapustę).
Po określonym czasie ściągamy pojedyncze liście i gdy jest to konieczne ścinamy na płasko ogonek liścia, aby łatwiej było nam zawinąć naszego gołąbka.

Słoninę i cebulę kroimy w drobna kostkę i smażymy do momentu aż się przyrumienią. Zalewamy wywarem warzywnym lub drobiowym (nie cały, zostawiamy trochę wywaru do późniejszego rozrobienia z keczupem), wsypujemy ryż i dusimy przez 15 minut. Powinno to przypominać konsystencją risotto :).

Paprykę należy opłukać i bardzo dokładnie oczyścić z nasion, a następnie kroimy w drobną kosteczkę.
W dużej misce mieszamy paprykę z mięsem mielonym, jajkiem i ryżem. Solimy do smaku, posypujemy pieprzem i przyprawiamy majerankiem oraz słodką papryką (mniej więcej proporcje takie jakie zostały podane).

Nafaszerować ostygnięte liście kapusty, zwinąć je dokładnie i zagiąć z obu stron. (Można sobie pomóc owijając je nitką, żeby się nie rozpadły podczas duszenia).

Na małym ogniu roztopić smalec, położyć gołąbki na kiszonej kapuście (proponuje ją troszeczkę odcisnąć). Resztę wywaru rozmieszać z ketczupem i wlać do garnka. Gołąbki zapiekamy w piekarniku aż będą miękkie.

Gołąbki podawać z uduszoną kiszoną kapustą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation