Kuchnia

Przepisy

RURKI Z KREMEM KUKUŁKOWYM CIASTO :
500 g mąki pszennej tortowej
250 g margaryny
3 łyżki gęstej śmietany
cukier do obtaczania rurek
Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Może troszkę się kleić ale to nie szkodzi. Formujemy wałek i zawijamy go w folię aluminiową. odkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż ciasto dobrze się schłodzi.
Wyjmujemy, posypujemy mąką, tniemy na kawałki i rozwałkowujemy bardzo cienkie placki ( użyłam do wałkowania maszynki do makaronu ). z których wycinamy radełkiem paski o szerokości około 1 cm.
Foremki, rurki smarujemy oliwą i nawijamy paski ciasta zaczynając od węższej części do szerszej.
Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 % C, aż będą złote. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy rurki.

KREM :
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
150 g margaryny
3 łyżki mielonych orzechów
200 g masy kajmakowej " HELIO " kukułka
Budynie mieszamy w mleku z łyżką cukru, gotujemy, mają wyjść bardzo gęste. Rozkładamy na dwa talerze i chłodzimy.
Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy po trochu twardy budyń aż cały wyrobimy. Na koniec dodajemy mielone orzechy i masę kukułkę. Mieszamy, w razie konieczności można ją dosłodzić ale nie ma takiej potrzeby.
Rurki napełniamy kremem szprycą, układamy na talerz i podajemy. Nadmiar rurek przechowujemy w pojemniku w lodówce. Spożywamy do 3-4 dni. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation