Kuchnia

mniam

Puszysta babka marmurkowa


8 jajek
150g cukru pudru
150g zwykłego cukru
100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
łyżka ciemnego kakao
olejek np. rumowy
230g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.

Masło utrzeć ze zwykłym cukrem, olejkiem i żółtka na gładką masę.

Do utartego masła dodać około 1/3 białek i za pomocą łopatki połączyć razem.

Następnie dodać resztę białek i wymieszać.

Na sam koniec wlać mleko, wsypać mąkę i proszek do pieczenia.

Masa powinna być puszysta o ładnym jasno - żółtym kolorze.

Ciasto podzielić na dwie części.

Do jednej dodać kakao i rozpuszczoną czekoladę- wymieszać.

Do formy z kominkiem ( formę należy natłuścić i oprószyć mąką)wkładać na przemiennie białą i ciemną masę.

Piec w 165*C przez około 55 minut ( lub do suchego patyczka)

Po upieczeniu babkę pozostawić w formie przez około 10 minut, a potem wyjąć na paterę, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation