Kuchnia

рецепти

Bananowiec na Zimno Just My Delicious

Składniki na spód:

1 szkl daktyli
2 szkl płatków owsianych

Daktyle zalej ciepłą wodą i pozostaw na około godzinę-dwie do napęcznienia. Odcedź, zblenduj wraz z płatkami owsianymi. Masą wyłóż pokrytą papierem do pieczenia formę. Włóż do lodówki na czas przygotowywania reszty.

Składniki na warstwę toffi:

2 budynie waniliowe
3/4 puszki masy krówkowej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Budynie przygotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu (jednak dodaj tylko 1/2-3/4 zalecanej objętości wody). Następnie do gorącego budyniu wmieszaj masę krówkową i krem wyłóż na
schłodzony owsiano-daktylowy spód. Całość wstaw do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy w celu lekkiego stężenia.

Składniki na warstwę budyniową:

2 budynie waniliowe lub bananowe

Budynie przygotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu (jednak dodaj tylko 1/2-3/4 zalecanej objętości wody). Wyłóż je na lekko zastygniętą warstwę toffi.

Dodatkowo:

ok 4-6 bananów
2 galaretki bananowe

Talarki bananów ułóż na lekko stężonej warstwie budyniowej (tak, aby ładnie się w niej zatopiły częściowo). Następnie całość zalej przestygniętą, letnią galaretką bananową przygotowaną zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (jednak dodaj tylko 1/2-3/4 zalecanej objętości wody). Ciasto włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny i już.

Sugestie: Poszczególne warstwy polecam nakładać na siebie, gdy nie są jeszcze całkowicie stężone, co zapobiegnie potem rozdzielaniu się ich podczas krojenia i jedzenia. Po prostu „przylepią się” do siebie i całkowicie stężeją wspólnie. Ciasto przed podaniem możesz obsypać wiórkami kokosowymi.

Wersja light: Przygotuj samodzielnie krem budyniowy, który będzie idealny jako baza do poszczególnych warstw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation