Design

Design

Kokosowe tarteletki z czekoladowym kremem i malinami

Skladniki na 6 sztuk:
Spod:
3 bialka
160 g cukru
225 g wiorkow kokosowych

Krem:
125 ml smietany
125 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2 jajka
2 lyzki drobnego cukru
2 lyzki maki, przesianej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
200 g malin, swiezych lub mrozonych

Piekarnik rozgrzac do temp. 140°C. Bialka wymieszac z wiorkami kokosowymi i cukrem, powstala mase podzielic na 6 czesci. Szesc foremek do tarteletek (o srednicy 8 cm, z wyjmowanym dnem) wysmarowac maslem, wylepic przygotowanym ciastem. Wstawic do piekarnika, piec przez 25-30 min.

Przygotowac krem: czekolade wsypac do rondelka, dodac smietane, mieszac na malym ogniu, az czekolada sie rozpusci. Odstawic na bok. Jajka zmiksowac z cukrem. Dodac make, proszek do pieczenia i roztopiona czekolade ze smietana, wymieszac. Mase wylozyc na podpieczone spody tarteletek.

Na kremie rozlozyc maliny (mrozonych nie rozmrazamy). Wstawic ponownie foremki do piekarnika i piec przez 25 min. w temp. 160°C. Upieczone tarteletki wyjac z piekarnika, wystudzic na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation