Kuchnia

Kuchnia

Wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem
Wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem
(inspiracja- miesięcznik "Smaki i aromaty")

Składniki dla 4 osób:
400g wieprzowiny (u mnie schab karkowy)
4 plastry świeżego ananasa ( w oryginale z puszki)
250g mrożonej fasolki szparagowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki kukurydzianej ( była ziemniaczana)
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki soku ananasowego z puszki ( pominęłam)
1/3 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki soli
pieprz
4 łyżki oliwy


Zagotować w garnku wodę z solą i szczyptą cukru. Włożyć fasolkę i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie pokroić mięso w paski. Mąkę wymieszać z chilli, solą i pieprzem. Oprószyć mięso i wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w mące z przyprawami.
Rozgrzać na patelni oliwę. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron – na dużym ogniu, ciągle mieszając przez 3 minuty. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
Wrzucić na patelnie pokrojone na kawałki krążki ananasa. Dodać posiekany czosnek, sos sojowy, odcedzoną fasolkę. Podgrzewać na średnim ogniu przez 3 minuty. Włożyć mięso , ewentualnie wlać sok ananasowy i w razie potrzeby doprawić chilli, solą i pieprzem. Podgrzewać 2 minuty.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation