Kuchnia

Ciasta

Ciasto Shrek - PrzyslijPrzepis.pl


Na biszkopt:

5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu do ciast

Warstwa zielona:

1l zielonego Pysia/Kubusia (sok przecierowy kiwi-jabłko-banan)
3 budynie śmietankowe (na 0,5l)

Warstwa śmietanowa:

400ml śmietanki do ubijania
cytrynowa galaretka
2 paczki delicji

Warstwa trzecia:

2 zielone galaretki
2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Shrek

1. Biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
2. Warstwa zielona .
1 szklankę Pysia odlewamy. Resztę doku wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do odlanej szklanki soku dodajemy budynie i mieszamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy do niego mieszankę i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Chwilę gotujemy. Gorący budyń wylewamy równo na biszkopt. Przykrywamy wierzch folią aluminiowa i odstawiamy do wystudzenia. (Dzięki folii wierzch "budyniu" nie zrobi się twardy).Gdy zielona warstwa wystygnie, zdejmujemy folię i zabieramy się za przygotowanie kolejnej warstwy.
Delicje na masie z bitej śmietany3. Warstwa śmietanowa.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec powoli wlewając ostudzoną galaretkę. Masę wylewamy na zieloną warstwę i równamy. Delicje układamy czekoladą do góry i lekko wciskamy w śmietankę. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Warstwa trzecia.
Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation