Kuchnia

Ciasta

Raffaello - PrzyslijPrzepis.pl

200min

Składniki
2 duże opakowania krakersów
ok. 630 ml mleka (2,5 szklanki)
1 szklanka cukru
200 g kokosu (opakowanie)
3 szt. cukru waniliowego
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki masła
Sposób przygotowania przepisu:

Raffaello

Gotujemy budyń1. Ugotować budyń.
W garnku wymieszać: 1,5 szklanki mleka, 1 szklankę cukru, opakowanie kokosu (odłożyć ok. 3 łyżki na posypanie ciasta), 3 szt. cukru waniliowego i
postawić na ogniu.

W jednej szklance mleka rozrobić: 3 żółtka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się mleka.

Cały czas mieszać, żeby mleko z kokosem się nie przypaliło.

Zostawić budyń do wystudzenia.
Ucieramy masło z budyniem2. Utrzeć budyń z masłem na jednolitą masę.
Pierwsza warstwa - krakersy3. Wyłożyć spód blachy krakersami.
Druga warstwa - masa4. Na krakersy nałożyć połowę masy budyniowej.
Trzecia warstwa - krakersy5. Ułożyć kolejną warstwę krakersów.
Czwarta warstwa - druga połowa masy6. Nakładamy resztę masy.
Posypujemy kokosem7. Na koniec posypujemy kokosem odłożonym przed zrobieniem budyniu.
8. Odstawiamy ciasto do lodówki na 2 – 3 godziny do stężenia.

Porady
Nie ma możliwości żeby ciasto nie wyszło. Chyba że zostawimy gotujące się mleko na ogniu i nie będziemy mieszać.
Można też dodać zwykłe herbatniki, wtedy masę dzielimy na 3 i dajemy: krakersy, masa, herbatniki, masa, krakersy, masa i posypujemy kokosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation