Kuchnia

рецепти

dieta Warzywno Owocowa: Kiszona kapusta pekińska na ostro – kimchi

Kimchi (kimchee, czyt. kimczi) jest znaną na całym świecie tradycyjną koreańską potrawą z kiszonych warzyw. Kimchi najczęściej składa się z kapusty pekińskiej oraz dodatku różnych warzyw (np: rzodkiewki, zielonej cebuli, szczypiorku, ogórka) i przypraw (przede wszystkim ostrej papryki chili, także imbiru, czosnku). Koreańczycy spożywają kimchi często jako dodatek do każdego posiłku (osobno lub zmieszane z ryżem czy makaronem), jako składnik różnego rodzaju potraw (na przykład zup, placków), także jako przybranie pizzy czy hamburgera.

Amerykański magazyn Health umieścił kimchi na liście 5 najzdrowszych pokarmów na świecie wskazując na niska kaloryczność, bogactwo witamin i bakterii szczepów lactobacillus wspomagających trawienie i wpływających bardzo korzystnie na odporność organizmu (na przykład w zapobieganiu i niełatwym leczeniu drożdżycy). Liczne badania wskazują również na antynowotworowe właściwości kiszonej kapusty.


główka kapusty pekińskiej
marchewka
kilka rzodkiewek lub biała rzodkiew
cebula, zielona cebula lub szczypior
ząbek czosnku
ostra papryczka chili lub łyżeczka płatków chili lub zmielone chili (pieprz cayenne)
1 cm świeżego korzenia imbiru (opcjonalnie)
2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej


główka kapusty pekińskiej
marchewka
kilka rzodkiewek lub biała rzodkiew
cebula, zielona cebula lub szczypior
ząbek czosnku
ostra papryczka chili lub łyżeczka płatków chili lub zmielone chili (pieprz cayenne)
1 cm świeżego korzenia imbiru (opcjonalnie)
2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation