Kuchnia

Kitchen

Kotleciki ryżowe z soczewicą

Składniki na około 10 kotlecików:

torebka ryżu basmanti
puszka soczewicy – 425 ml
1/4 czerwonej papryki
mała cebula
troszkę szczypiorku
ząbek czosnku
2 jajka
4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania kotlecików
pół łyżeczki curry
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta tymianku
pieprz i sól do smaku

Krok 1

Gotujemy ryż. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę odcedzamy. Paprykę, cebulę, szczypiorek i czosnek siekamy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy.

Krok 2

Do podanych składników dodajemy jajka, oraz 4-5 łyżek bułki tartej. Mieszamy dokładnie do uzyskania zwartej konsystencji.

Krok 3

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zezłocenia. Podajemy z ulubionym sosem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation