Kuchnia

Coś na ząb

Ciasto z masą krówkową i bananami - PrzyslijPrzepis.pl

90min

Składniki
Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniowej z krówką:
2 budynie waniliowe,śmietankowe lub krówkowe
2 i 1/2 szklanki mleka
1 mała puszka masy krówkowej
1 kostka masła
Bita śmietana:
2 szklanki śmietany kremowej
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzącej wody lub zagęstnik do śmietany typu śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
4-5 bananów
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
płatki migdałowe
Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z masą krówkową i bananami

1. Wykonanie biszkopta:
Białka ubić na sztywno,dodając po łyżce cukier i żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,dodając do masy jajecznej,wymieszać. Wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (dno blachy o wym.33x22) Piec ok 25 minut w temp. 180 s C. Wystudzić.
Wykonanie masy budyniowej z krówką: W 1/2 szklanki mleka wymieszać budynie. 2 szklanki mleka zagotować wlać rozpuszczone budynie i ugotować budyń, wystudzić. Masło spienić, dodając po łyżce budyń i masę krówkową.
Wykonanie bitej śmietany: Śmietanę kremową ubić na sztywno dodając cukier puder do smaku,pod koniec dodać letnią żelatynę. Na biszkopt poukładać plasterki bananów, skropić je sokiem z cytryny,wyłożyć masę budyniową - poukładać biszkopty - wyłożyć bitą śmietanę - posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation