Kuchnia

Chińszczyzna

Kurczak po chińsku


Bardzo proste i szybkie danie, dla każdego i na wszelką okazję. Lekkie i pełnowartościowe. Polecam.

SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
1 op. mieszanki chińskiej (mrożonej)
słodki sos chilli
3 łyżki sosu sojowego
papryka ostra, chilli
pieprz, czosnek
1 łyżka oleju sezamowy do smażenia

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, paprykę, czosnek , pieprz i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskim i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była ale dente. Na koniec dodajemy słodki sos chilli.
Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation