Kuchnia

kuchnia

WUZETKA

Wuzetka to klasyczne ciasto, które zapewne każdy zna i chociaż raz w swoim życiu jadł. Kakaowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z odrobiną dżemu wiśniowego. Wuzetka wzięła swoją nazwę od warszawskiej trasy W-Z przy, której w latach 40-50 mieściła się cukiernia. Nazwa zawsze mnie zastanawiała i musiałam, w końcu się dowiedzieć jaka była jej historia.

Wuzetka jest ciastem mało skomplikowanym w wykonaniu, ale niech nie zmyli Cię jego prostota. Czasami w klasycznych przepisach drzemie niesamowity smak. Połączenie tych składników jest niezwykle pyszne i wręcz każdy składnik jest tutaj potrzebny.

Biszkopt wykonujemy jak każdy i nie ma tutaj żadnych udziwnień. Nasączamy go później naparem mocnej herbaty, jeśli lubisz możesz dodać niewielką ilość alkoholu np. rumu.

Bitą śmietanę należy bardzo dobrze ubić, aby była sztywną i podczas krojenia dobrze trzymała się ciasta. Pomiędzy warstwę ciasta i bitej śmietany dodajemy dżem wiśniowy lub swój ulubiony smak, ale według mnie wiśnia najlepiej tutaj pasuje. Dżemem możesz posmarować dwa blaty biszkoptowe i ułożyć na warstwie śmietankowej.

Wuzetka to ciasto, które przy różnorodności przepisów zostało trochę zapomniane, ale zawsze warto wracać do smaków sprzed lat. Jeśli nie masz pomysłu na ciasto lub chcesz wykonać coś klasycznego to ciasto jest idealne i na pewno będzie smakowało niejednej osobie, a przy tym pięknie prezentuje się na stole. Wuzetka jest także ciastem idealnym na Walentynki.


Autor by: http://ilovebake.pl/2016/01/20/wuzetka/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation