Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pieczony schab zawinięty w boczek z musztardą [WIDEO] - Beszamel.se.pl



Pieczony schab to pyszne danie łatwe w przyrządzeniu. Schab zawinięty w wędzony boczek nie traci soków i nabiera dodatkowego smaku wędzonki. Musztarda podkreśli smak wieprzowiny. Musztarda sarepska to obok majeranku tradycyjna przyprawa do mięsa wieprzowego. Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszną pieczeń ze schabu zawiniętego w wędzony boczek, przyprawionego musztardą.

Zamknij za 14 s
Składniki

1 kg schabu bez kości

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżka musztardy sarepskiej

8-10 cienkich plastrów wędzonego boczku

1 łyżka musztardy ziarnistej, z całymi ziarnami gorczycy

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

Schab posolić, popieprzyć, natrzeć czosnkiem, posmarować musztardą i posypać majernakiem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin (lub przynajmniej godzinę) do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki, przełożyć schab do brytfanki natłuszczonej olejem.

Obłożyć plastrami boczku.

Piec w temperaturze 180-200°C przez 45-60 minut. Ogólna zasada mówi, że na każdy kilogram mięsa wieprzowego trzeba 45 minut pieczenia. Pod koniec pieczenia pokryć wierzch mięsa musztardą z ziarnami gorczycy.

Po upieczeniu mięso powinno odpocząć przez około 15-20 minut, aby wchłonęło soki z brytfanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation