Kuchnia

Desery

Ciasto na naleśniki na kefirze


mąka pszenna - 1 szklanka
kefir - 1 i 1/2 szklanki
woda - 1/2 szklanki
jajko - 1 szt
sól - 1/2 lyżeczki
cukier - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
olej - 2 łyżki, np. rzepakowy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta (mąkę, kefir, jajko, wodę, jajko, sól, cukier, olej i sodę) wymieszaj, aby otrzymać lejące się, gładkie ciasto (bez grudek). Odstaw na 15 minut.

Nieprzywierającą, teflonową patelnię rozgrzej (możesz delikatnie natłuścić ją olejem, a następnie zebrać jego nadmiar ręcznikiem papierowym). Nakładaj chochelką do zupy porcje ciasta, równomiernie rozprowadź ciasto na dnie patelni.

Smaż, aż na cieście pojawią się małe „dziurki”,a naleśnik (od spodu) lekko się zarumieni, przełóż łopatką na drugą stronę. Podawaj, wg uznania na ciepło lub zimno np. ze słodkim twarożkiem lub konfiturą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation