Kuchnia

kulinaria

Eskalopki z indyka - Kuchnia Agaty - najsmaczniejszy blog kulinarny!

Indyk przygotowany w ten sposób przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Nie spodziewałam się tak delikatnego mięsa, kremowego sosu i niesamowitego aromatu. Dla mnie – rewelacja!


pierś indyka - 8 cienkich sznycli z piersi
mąka krupczatka - 1/2 szklanki
sól, pieprz - najlepiej biały pieprz, do smaku
masło - 2 łyżki
olej - 1 łyżka
sos beszamelowy
mleko - 1/2 l
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżka
śmietanka kremówka - 2 łyżki
gałka muszkatołowa - do smaku
dodatki do sosu
skórka z pomarańczy - z 1 pomarańczy
sok z pomarańczy - z 1 pomarańczy
cukier brązowy - 1 łyżeczka
wódka - 1 łyżka
tymianek - 1 gałązka

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę krupczatkę z solą i pieprzem- obtoczyć eskalopki . Smażyć na średnim ogniu z obu stron na maśle z olejem przez 4-5 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.Na patelnię wrzucić skórkę z pomarańczy i cukier brązowy -leciutko przesmażyć . Wlać sok z pomarańczy , tymianek ,alkohol i zagotować.Przyrządzić sos beszamelowy : roztopić masło, dodać mąkę , dodać mleko- mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową . Do sosu wlać sos z patelni i śmietankę. Wymieszać , zalać nim eskalopki. Zapiekać ok. 10 min w gorącym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation