Biżuteria

Biżuteria

Kraina Słodkości: Lambada

Składniki na biszkopt:

90 g mąki pszennej
45 g mąki ziemniaczanej
4 jajka, odseparowane białka od żółtek
210 g cukru
60 ml (4 łyżki) soku z pomarańczy

Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno blaszki o bokach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy partiami cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i sok pomarańczowy. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy. Wyrównujemy pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Do tzw suchego patyczka. Studzimy w formie. Zimny biszkopt oddzielamy ostrym nożykiem od brzegów formy.

Składniki na masę pomarańczową:

1 litr soku z pomarańczy
110 g cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe

Odlewamy pół szklanki soku resztę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier i podgrzewamy. Do odlanego soku dodajemy budyń i mieszamy. Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
Gorący budyń przelewamy na zimny biszkopt. Odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na piankę śmietankową:

125 ml mleka
1 łyżka żelatyny
500 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

starta czekolada

Mleko podgrzewamy. Do gorącego mleka dodajemy żelatynę. Rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy mleko z żelatyna. Masę wykładamy na masę pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation