Kuchnia

Przepisy

Idealne gołąbki wegetariańskie - Kuchnia Agaty - najsmaczniejszy blog kulinarny!


kapusta włoska - 1 szt
kalafior - 1 szt
cebula - 1 szt
pieczarki - 250 g
kasza pęczak - 1/2 szklanki
mielona kolendra - 1/2 łyżeczki
oliwa - 4 łyżki
sól, pieprz - do smaku
bulion - 1/2 litra (lub woda)
jajko - 1 szt
bułka tarta - 2 łyżki
ziele angielskie - 4 ziarna
liśc laurowy - 4 szt
lubczyk - 2 gałązki
sos
śmietanka kremówka - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
koperek - 4 łyżki, posiekany
kurki - opcjonalnie do podania- przesmażone z drobno posiekaną cebulką na maśle

Przygotowanie:

Kapustę podziel na liście. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, krótko (przez ok. 1 minutę) obgotuj niej liście kapusty. Ostudź.

Kalafior podziel na małe części (możesz go pokroić), skrop oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz do miękkości ok. 20 minut. Ostudź.

Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż (na sporym ogniu- wtedy grzyby się usmażą, a nie będą dusić i nie puszczą wody) na złoto z dodatkiem kolendry, soli i pieprzu.

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

W dużej misce połącz kalafior (możesz utłuc go na małe kawałki tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrobnić widelcem), kaszę, pieczarki z cebulką. Wbij jajko i dodaj bułkę tartą. Farsz dopraw do smaku.

Na dece do krojenia rozłóż liść kapusty, delikatnie wykrój twardą część od nasady. Nałóż porcję farszu i szczelnie zawiń (farsz układaj na dole liścia, zawiń do środka boki liścia, a następnie zroluj całość). Gotowe gołąbki układaj ciasno w dużym garnku (jeśli będą miały zbyt dużo miejsca wokół siebie, rozwiną się w czasie gotowania). Zalej je bulionem/wodą. Dopraw zielem angielskim, lubczykiem, liściem laurowym. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.

Śmietankę połącz z mąką ziemniaczaną i koperkiem. Wlej do gołąbków. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Sos dopraw do smaku.

Gołąbki podawaj z kaszą lub ziemniakami, dodatkowo (jak pisałam w składnikach), dodać możesz usmażona na maśle z cebulką kurki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation