DIY - zrób to sam

DIY

Roladki z polędwiczek wieprzowych ze szparagami | Kwestia Smaku


500 g zielonych szparagów (pęczek)
450 g polędwiczki wieprzowej
100 g szynki serrano, parmeńskiej (paczkowanej, cienko pokrojonej)
200 g sera (np. halloumi, oscypka, cheddara, mozzarelli, palhais)
1 łyżka oliwy extra vergine

Zagotować wodę w większym garnku. Szparagi opłukać i odłamać twarde i zdrewniałe grubsze końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi wrzucić na wrzątek i gotować przez 1,5 minuty, odcedzić i od razu przepłukać zimną wodą. Szparagi przekroić na pół.
W międzyczasie ugotować ziemniaki oraz przygotować sałatę (doprawić ją solą dopiero przed podaniem). Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Z polędwiczki odciąć białe włókna i żyłki. Pokroić na 1,5 cm plasterki, rozbić je na cieńsze filety. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli (nie za dużo, bo szynka i ser mogą być słone).
Filety z polędwiczki położyć na desce, na środek kłaść po 2 połówki szparaga, na środek kostkę (około 2 x 3 cm) sera, zwinąć roladkę - zawinąć dwa boki mięsa do środka, założyć je na siebie w miejscu gdzie leży ser.
Plasterki szynki przekroić wzdłuż na dwie cieńsze połówki. Każdą roladkę zawinąć w połowę plasterka szynki. Roladki układać w żaroodpornej formie do pieczenia, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Podawać z sałatką, ziemniakami i zsiadłym mlekiem posypując koperkiem.
PROPOZYCJA PODANIA

sałata z rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem i śmietaną 12%
młode ziemniaki z wody, koperek, zsiadłe mleko lub kefir
sos musztardowy jak w TYM PRZEPISIE
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation