Kuchnia

⇒ CIASTA i inne SŁODKOŚCI z pod znaku ⇒ I LOVE BAKE » ☕️ …✽

Kruche ciasto z jagodami

SKŁADNIKI NA CIASTO:

500 g mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek ( surowych )
250 g masła lub margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia


SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

250 g jagód lub borówek
30 g cukru waniliowego
2 łyżki bułki tartej


SKŁADNIKI NA PIANĘ:

5 białek
3/4 szklanki cukru


Mąkę przesiewamy przez sitko razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, miękkie masło oraz smalec. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie w miarę jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. godz ( można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu pieczenia ). Formę o wym. 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy lekko margaryną. Na dnie formy wykładamy 3/5 schłodzonego ciasta, lekko dociskamy dłońmi i przekłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby na cieście nie powstawały bąble powietrza. Pieczemy ok. 12 min. w temp. 180 C. Na lekko podpieczony spód wykładamy jagody połączone z cukrem waniliowym oraz bułką tartą. Białka ubijamy z odrobiną soli i pod koniec stopniowo dodajemy cukier, aby powstała gęsta masa. Wykładamy na jagody, a pozostałą część ciasta kruszymy w dłoniach lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie posypujemy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 180 C na ok. 45 min, aż wierzch ciasta będzie zarumieniony. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation