Kuchnia

⇒ CIASTA i inne SŁODKOŚCI z pod znaku ⇒ I LOVE BAKE » ☕️ …✽

CIASTO Z KREMEM TRUSKAWKOWYM „BIEDRONKA”

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

600 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
5-6 łyżek cukru pudru
300 g truskawek
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA PONCZ:

1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO:

1 galaretka truskawkowa
450 ml wrzącej wody
1 szklanka wiórków kokosowych

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca ok. 3 min. Mąki przesiewamy bezpośrednio do masy białkowej w kilku partiach. Po każdym dodaniu bardzo delikatnie mieszamy najlepiej dużą drewnianą łyżką lub szpatułką, aby jak najmniej opadłą nam piana z białek. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24×24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 30 cm. W ten sposób biszkopt nam nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części. W górnej części wycinamy otwory np. kieliszkiem lub foremką do ciastek. U mnie otwory miały ok. 5 cm.

Galaretkę rozpuszczamy z gorącej wodzie, studzimy i przekładamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Truskawki miksujemy na mus (możemy przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek). Kremówkę i serek przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mus truskawkowy. Na koniec masę łączymy z wystudzoną żelatyną.

Jeden blat biszkoptu układamy w formie, nawilżamy ponczem i wykładamy masę (zostawiamy ok. 3-4 łyżek, aby posmarować wierzch). Nakrywamy blatem z dziurkami, lekko przyciskamy. Smarujemy wierzch kremem i oprószamy wiórkami, omijając wykrojone części. Dziurki napełniamy tężejącą galaretką, wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation