Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Z miłości do słodkości...: Domowy batonik Knoppers
sobota, 28 lutego 2015

Knoppers to jeden z naszych ulubionych kupnych słodkości. Ale dlaczego by nie spróbować zrobić ich samemu?? Ja już od dość dawna sama robię te batoniki. Dziś podzielę się z Wami przepisem na te łakocie, które dzieci baaaardzo lubią. Zresztą dorośli wcale nie mniej!


Masa mleczna:

1/4 szklanki cukru,
1/4 szklanki mleka,
175 g masła,
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku.

Mleko z cukrem zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, stale ucierając, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku.


Masa czekoladowa:

200 g kremu czekoladowego np. Nutella,
100 g masła,
łyżka kakao,
100 g zmielonych orzechów laskowych,
andruty,
polewa czekoladowa.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i dodawać po łyżce kremu czekoladowego. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe.

Na pierwszym andrucie rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim andrutem i delikatnie go docisnąć. Rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym andrutem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć andrutem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim andrutem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Polać polewą i pokroić w kwadraty.

Jakie mleko w proszku do tego przepisu jest najlepsze? Oczywiście mleko pełne w proszku. Ja używam Łaciate, bo tylko takie jest u mnie dostępne;)


Smacznego:))


Autor: z miłości do słodkości


Źródło: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation