Kuchnia

pyszne słodkości

Babka waniliowa
SKŁADNIKI NA CIASTO:

226 g masła

3 szklanki mąki

2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

1 ½ szklanki cukru

2 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

6 jajek

1 szklanka śmietany 18%

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

1 szklanka cukru pudru

4 łyżki śmietanki kremówki 30%

1 łyżka miodu

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Masło miksujemy przez ok. 1 min. na jasną, gładką masę i dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, cały czas miksując. Zmniejszając obroty miksera dodajemy suche składniki naprzemiennie ze śmietaną.

Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez 50-55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.

Składniki na polewę przekładamy do miseczki i trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy całkowicie ostudzoną babkę i czekamy ok. 30 min do zastygnięcia. Smacznego.

1 szklanka=250 ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation