Kuchnia

Ciasta

Ciasto z wiśniami |
Składniki

30 dag mąki krupczatki
20 dag masła
2 łyżki bułki tartej
10 dag cukru pudru
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
szklanka wiśni (świeżych lub z zalewy)
3 białka
5 dag cukru pudru do białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 dag mielonych migdałów

Wykonanie

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy masło i żółtka i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Okrągłą formę (średnica 20 cm) natłuszczamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto układamy także na bokach blachy. Środek ciasta posypujemy bułką tartą i wstawiamy do lodówki na kilka minut.

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier puder. Wiśnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i delikatnie przekładamy do połowy ubitej piany. Dosypujemy mielone migdały. Masę przekładamy do tortownicy. Na wierzch wykładamy pozostałą pianę i wstawiamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w 160ºC. Po 40 minutach pieczenia nakrywamy ciasto folią aluminiową, aby wierzch nie był za bardzo przypieczony. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation