Kuchnia

desery-ciasta-ciasteczka i inne

Pączki
Mój zmodyfikowany: 250g masła, 150g cukru, 50g drożdży, 170g śmietany 30%, 11 zółtek, 4 jajka, 1kg mąki, 800 - 900g smalcu do smażenia. Pączki zaczynamy od zrobienia rozczynu ( drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru, podgrzaną delikatnie śmietaną i kilkoma łyzkami mąki - by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośniecia na kilka minut) W tym czasie rozpuszczamy masło i ubijamy jajka z resztą cukru. Gdy rozczyn podwoi swą objętość dodajemy do niego letnie masło, ubite jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto ładnie wyrośnie ( x 2) delikatnie je rozwałkowujemy i wykrawamy np. literatką ładne pączuszki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na złoty kolor z obu stron :) ( a dałam jeszcze odrobinę skórki z pomarańczy dla zapachu ;) )
Pomyślałam ,, tak trochę optymalnie'' choć wiadomo mąka..... No ale po przeliczeniu i małej modyfikacji przepisu ( zamiast mleka dałam śmietanę 30% )nie jest źle. Wyszło 80 pączków ( przy połowie proporcji ) BTW szt. 1,4 - 7,8 - 11,4.... Chyba można tak trochę w ramach węgli ;) - CZASEM...
Pączki mają średnicę ok 6 - 7cm dlatego wyszło ich tyle.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation