Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Przepis - Likier różany z płatków dzikiej róży przepis - Gotujmy.pl

Smaczny, pachnący likier o niepowtarzalnym smaku, którego nie kupi się w sklepie. Można wykorzystać płatki z różnych róż, ja wykorzystałam z róży dziko rosnącej.

Płatki dzikiej róży - około 200 - 300 szt
spirytus - 500 ml
cukier - 50 dag
sok z 1/2 cytryny

Płatki róż rozłożyć na świeżym powietrzu na 10 minut, aby ewentualne robaczki wyszły. Następnie przebrać i wypłukać. Włożyć ciasno do słoika i zalać spirytusem. Słoik szczelnie zamknąć. Pozostawić w ciepłym miejscu na 3 dni. Po trzech dniach zlać spirytus. Zagotować 1/2 l wody z cukrem i ostudzić. Wymieszać ze spirytusem, zlać do butelek i szczelnie zakręcić. Odstawić przynajmniej na miesiąc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation