Kuchnia

Kulinarne Inspiracje

Ciasto cytrynowe Pierre'a Hermé

Źródło:
http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/02/cake-au-citron-de-pierre-herme-czyli.html

Składniki:

375 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 3 cytryn
400 g cukru
6 jajek
190 g śmietanki
3 łyżki rumu
szczypta soli
135 g roztopionego masła

Lukier cytrynowy:

sok z 1 cytryny
cukier puder
woda

Zetrzeć na tarce skórkę z 3 cytryn i wymieszać palcami w misce z cukrem. Dodać 6 jajek i dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa.
Dodać śmietankę, rum i sól, wymieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać roztopione i ostudzone masło. Wymieszać.
Wlać do keksówki i piec 60-70 min w 180 C.

Składniki na lukier wymieszać i polać ciasto.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation