Kuchnia

desery-ciasta-ciasteczka i inne

Burgery z soczewicy
Składniki:

100-120 g (lub ileż tylko dusza zapragnie) soczewicy czerwonej – suchej,
kasza jaglana (uprzednio ugotowana – w ilości analogicznej do ilości ugotowanej soczewicy),
1 duży, uprzednio upieczony lub ugotowany burak,
kilka łyżek mąki gryczanej (lub innej),
2 niewielkie czerwone cebule,
płatki drożdżowe (mała garść, opcjonalnie – wzmacniają smak),
płatki lniane lub mielone siemię lniane (mała garść),
zioła i przyprawy: 1 niewielki pęczek pietruszki, sól himalajska lub morska, curry, majeranek,
bulion własnej roboty lub kupny (najlepiej wegański, bezglutenowy) do ugotowania soczewicy,
olej kokosowy nierafinowany.
Przygotowanie:


Obieramy i kroimy drobno cebulę, którą szklimy w emulsji z wody i oleju kokosowego. Po ostygnięciu mieszamy ją z ugotowaną w bulionie i ostudzoną soczewicą, kaszą jaglaną, startym burakiem (na tzw. „dużych oczkach”), mąką, płatkami drożdżowymi i lnianymi, a także przyprawami. Formujemy burgery/ kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation