Kuchnia

Cookies

Holenderskie pączusie OLIEBOLLEN

Składniki na około 15 małych sztuk:
10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży
2 łyżki drobnego cukru
125 ml letniego mleka
190 g mąki pszennej
duża szczypta soli
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
1 małe jajko
1,5 łyżki rodzynków
1 jabłko obrane i drobno posiekane
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Ponadto:
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia

Świeże drożdże rozgnieść z 1 łyżeczką cukru i 60 ml mleka (1/4 szklanki). Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn będzie gotowy.*
Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wymieszać (ciasto będzie bardzo luźne, dodałam 2 łyżki mąki dodatkowo). Dodać rodzynki, otartą skórkę, jabłko i wymieszać. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto więcej niż podwoi objętość.
W szerszym rondelku rozgrzać olej (jak na pączki) do temperatury 180°C (skórka chleba wrzucona do oleju zarumieni się w ciągu 15 sekund).
Na rozgrzany olej kłaść okrągłą łyżkę ciasta (formując ją między dwoma łyżkami)** i smażyć, aż będzie lekko brązowa z obu stron, przez kilka minut. Odsączyć na bibułce. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :)
* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką
** ja nabierałam łyżką maczaną uprzednio w wodzie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation