Kuchnia

Przepisy

Ciasto miętowa straciatella bez pieczenia - PrzyslijPrzepis.pl

Składniki
*foremka 23*23 cm
Składniki:

na spód:
1,5 opakowania biszkoptów nadziewanych (lub zwykłych)
na krem miętowy:
500 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
łyżka cukru
150 g landrynek miętowych
1/2 szklanki wody
200 g masła
na piankę miętową:
330 ml śmietanki kremówki
łyżka cukru pudru
75 g czekolady deserowej
2 opakowania galaretki jabłko-mięta
dodatkowo:
opakowanie galaretki jabłko-mięta
100 g czekolady deserowej
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto miętowa straciatella bez pieczenia

image-22qjuyx1. Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty.
image-1dc70fv2. Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą. Trwa to dość długo- około kwadransa i najlepiej mieszać bez przerwy.
image-0m24rgo3. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
image-2au0qgq4. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne.
image-1ag0rrp5. Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa trochę się ścięła. W międzyczasie dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odlać z nich pół szklanki i wstawić do lodówki żeby szybciej stężała, resztę odłożyć żeby wystygło.
image-0qcwuj36. Tabliczkę czekolady połamać na kawałki. Do miseczki wlać mleko, wrzucić czekoladę i trzymając nad parą roztopić. Rozsmarować na kremie miętowym. Wstawić do lodówki, żeby czekolada stwardniała.
image-1h64qsv7. Czekoladę przeznaczoną do pianki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować. Na końcu dodać startą czekoladę i delikatnie wmieszać.
image-1foqxmq8. Piankę wyłożyć na warstwę czekolady. Ostatnią galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić, żeby wystygła.
image-1sbo8wj9. Stężałą galaretkę, którą wcześniej odstawiliśmy do lodówki pokroić na drobne kosteczki i ułożyć je na piance. Zalać wystudzoną galaretką i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

Porady
grudki w kremie budyniowym nie są przypadkowe - celowo nie rozcierałam dokładnie, żeby grudki miętowego budyniu były dobrze wyczuwalne ale możecie rozetrzeć krem na gładko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation