Kuchnia

Przepisy

Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami, Walentynki
Ciasto kostka wiśniowa

Ciasto kostka wiśniowa to bogaty w smaku deser. Kakaowy biszkopt, wiśniowa warstwa, krem śmietankowy oraz starta czekolada wraz z przybraniem żurawinowym. Ciasto jest zniewalająco pyszne i jednocześnie delikatne. Smaki z jednej strony są wyraziste, a z drugiej w połączeniu z kremem tworzą lekką strukturę.

Biszkopt kakaowy to tradycyjny przepis bez nowości. Jeśli lubisz możesz nasączyć biszkopt np. mocnym naparem herbacianym wymieszanym z odrobiną alkoholu. Ewentualnie wymieszać wiśniówkę z wodą i lekko nasączyć.

Warstwę wiśniową wykonałam w dosyć nietypowy sposób. Zamiast dodawać wiśnie mrożone zamieniłam je na dżem wiśniowy, który świetnie podkręcił smak. Jedną galaretkę dodałam wiśniową, a drugą z czarnej porzeczki. Wyszedł bardzo ciekawy i pyszny smak.

Krem to połączenie kremówki z mascarpone. Nie trzeba dodawać żelatyny, aby ją usztywnić wystarczy dobrze ubić masę.

Na wierzch dałam startą gorzką czekoladę oraz żurawinę, aby nadał lekkiej kwasowości. Jeśli nie lubisz żurawiny możesz zastąpić ja wiśniami z zalewy lub suszonymi.

Ciasto wiśniowa kostka to fajny pomysł na Walentynki, ale nie tylko. Idealne dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem. Ciasto przepięknie wygląda i ma cudowny smak. Polecam wypróbować ten prosty przepis.

Autor by: ilovebake.pl/2016/01/22/ciasto-kostka-wisniowa/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation