Kuchnia

DYNIA

Kardamonovy: Muffiny dyniowe z powidłami
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
0,5 kg dyni (bez skóry)
kostka masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół szklanki powideł

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy pod przykryciem w piekarniku w 180 stopniach ok 20 minut. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy, odstawiamy. Dynię studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę. W jednej misce mieszamy składniki sypkie, w drugiej mokre. Łączymy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Łyżeczką nakładamy ciasto, później powidła i znowu ciasto. Wszystko powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek. Babeczki pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są w środku suche.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation