Kuchnia

Mięso i ryby

niebo na talerzu: Młoda kapusta na gęsto

Składniki:

- duża główka młodej kapusty
- ok. 25 dkg dobrej kiełbasy
- 15 dkg wędzonego, gotowanego boczku lub kawałki pieczeni z obiadu (lub to i to:)
- kilka pieczarek
- duża cebula
- dwie łyżki pasty pomidorowej
- dwa listki laurowe
- trzy kulki ziela angielskiego
- pieprz mielony, sól, łyżeczka majeranku, słodka papryka

Kapustę poszatkować na nieduże kawałki.Wrzucić do garnka, zalać połową szklanki zimnej wody, dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką. Cebulę, boczek, pieczarki i kiełbasę drobno pokroić, podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli boczek jest tłusty, można najpierw wytopić z niego tłuszcz i dopiero na nim podsmażyć resztę składników. Dodać wszystko do kapusty i gotować jeszcze kilka minut. Dodać pastę pomidorową, sprawdzić, czy bigos jest dostatecznie słony. Jeśli pasta pomidorowa nie nadała kapuście lekko kwaśnego smaku, dodaję jeszcze łyżkę, dwie soku z cytryny. Tu kończę działania, bigos jest gotowy. Nieoszczędzający na kaloriach mogą sporządzić dodatkowo, dla zagęszczenia potrawy zasmażkę. Należy rozgrzać mocno na patelni dwie łyżki masła i dodać łyżkę mąki. Smażyć mieszając, do zrumienienia. Dodać zasmażkę do garnka z kapustą, wymieszać, zagotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation