Kuchnia

Kuchnia. Sałatki

Jajeczne przekąski.
http://www.studiokuchnia.pl/2014/04/jajeczne-przekaski/

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz
8 jajek
1 dojrzałe awokado
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku cytrynowego
100 g gotowanych krewetek
2 gałązki zielonej pietruszki
sól i świeżo mielony pieprz

Panierka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko
400 ml oleju z orzechów ziemnych
listki natki pietruszki do posypania

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo w 12 minut, ostudzić w zimnej wodzie i obrać. W rondelku rozgrzać olej. Przygotować trzy talerze. Do pierwszego przesypać mąkę, w drugim talerzu roztrzepać jajko, w trzecim przygotować bułkę tartą. Jajka obtoczyć lekko w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano i odsączyć na ręczniku papierowym.

Awokado obrać, wyciąć pestkę i pokroić na małe kawałki. Jajka delikatnie przeciąć na pół, wyciągnąć żółtka i włożyć do miseczki. Dodać awokado, majonez, sok cytrynowy i posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem oraz rozdrobić widelcem na gładką masę.

Połówki jajek ułożyć na talerzu, do dziurek włożyć masę jajeczną. Udekorować krewetkami i posypać pietruszką.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation