Kuchnia
ryby
Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia – PRZEPIS – Mała Cukierenka
Ciasto kinder bueno bez pieczenia
Składniki:
Ciasto:
około 300g herbatników
6 kopiastych łyżek nutelli – około 300g
550ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru
3 płaskie łyżki masła
2 szklanki mleka w proszku
100g orzechów laskowych
około 1/3 szklanki mleka
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
50g orzechów laskowych
Dodatkowo:
kakao do posypania (tylko odrobina) 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC na funkcji góra-dół.
Orzechy z całego przepisu (150g) wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 8-10 minut (prażyłam orzechy na środkowej półce piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić orzechy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto:
2. Do rondelka wlać 250ml śmietanki, dodać 3 łyżki cukru, masło, mleko w proszku i postawić na gazie. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż składnik dobrze się połączą, grudki mleka proszę rozcierać szpatułką (patrz FILM). Powstanie taki mleczny budyń, jeśli w masie zostaną małe grudki mleka to proszę się nie przejmować rozbiją się podczas miksowania. Budyń mleczny podgrzewałam przez około 10 minut.
Budyń mleczny zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową. 3. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, delikatnie nasączyć je mlekiem (patrz FILM). Nutellę podgrzać w mikrofalówce lub w rondelku na gazie i wyłożyć ją na herbatniki, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, znów je delikatnie nasączyć.4. Ostygnięte orzechy przez chwilę rolować w dłoni, żeby usunąć skórkę, 100g zmiksować jak najdrobniej (ja użyłam do tego młynka do kawy). 5. Do miski przełożyć serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać do niego w 3 partiach ostygnięty mleczny budyń, przy 3 partii proszę również dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. 6. Pozostałą śmietankę ze składników na ciasto (300ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do mlecznego kremu, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Krem wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, proszę już ich nie nasączać.Wierzch:
7. Roztopić razem obie czekolady można na parze lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. 8. Pozostałe orzechy zemleć (50g). Śmietankę ubić na sztywno. Do śmietanki dodać roztopioną czekoladę i wymieszać energicznie szpatułką (patrz FILM), aż składniki dokładnie się połączą. Dodać orzechy wymieszać. Masę wyłożyć na wierzch herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto posypać odrobiną kakao (proszę za dużo nie sypać, ponieważ podczas jeszcze można się zakrztusić, kakao nie wsiąka tak w masę czekoladową) i wstawić na około 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto można również ozdobić startą lub roztopioną czekoladą, wtedy już proszę nie sypać kakao. 9. Ciasto proszę podawać w temperaturze pokojowej, czyli około 40 minuty przed podaniem proszę wyjąć z lodówki. Ciasto będzie wtedy kremowe i miękkie. Smacznego! :)
MA==