Kuchnia

smakołyki

Sernik na zimno z białą czekoladą
i truskawkami


600 g twarogu
300 g białej czekolady
330 g śmietany kremówki 30% (350 ml)
2 łyżki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
150 g herbatników
70 g masła


Masło roztopić i przestudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze, przełożyć do miski i wymieszać z masłem. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć folię i założyć obręcz, pozostawiając końce folii na zewnątrz tortownicy. Wyłożyć herbatniki i dociskając łyżką wyrównać na całej powierzchni. Wstawić do lodówki.
Twaróg zmielić dwu lub trzykrotnie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i przestudzić. Ubić kremówkę na sztywno. Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Następnie cały czas ubijając wlewać żelatynę i dokładnie zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy sernik lekko się zetnie na wierzchu ułożyć truskawki i zalać galaretką. Wstawić do lodówki do czasu stężenia galaretki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation