Kuchnia

ciasto

SKŁADNIKI
BEZA
150 ml białek (z około 3 jajek bardzo dużych L lub 4 średnich M)
220 g drobnego cukru kryształu
1/4 łyżeczki różowego barwnika w żelu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu winnego
KREM
100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% - zimnej
100 g serka mascarpone (lub 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%) - zimnych
4 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru
FRUŻELINA PORZECZKOWA
200 g czarnych porzeczek
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie: liście mięty

DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
BEZA
Dokładnie oddzielone od żółtek białka (czyste białka bez cząstek żółtek) umieścić w czystej i suchej misce. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Białka ubijać mikserem aż powstanie lejąca piana. Wówczas zacząć stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając (dodawać kolejne łyżki cukru w odstępach około kilkunastu sekund). Ubijać do czasu aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec dodać barwnik.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i zmiksować do połączenia się składników.
Pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc koło o średnicy nie więcej niż 18-20 cm. Zmniejszyć temp. w piekarniku do 120 stopni C, wstawić blachę z bezą i piec przez 1 godzinę i 20 minut. Wyłączyć piekarnik i całkowicie ostudzić bezę nie otwierając wcześniej piekarnika.
FRUŻELINA PORZECZKOWA
Porzeczki opłukać, oderwać z szypułek, włożyć do garnka, wlać sok z cytryny i zagotować. Gotować przez około 1 minutę, następnie dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia się cukru. Podgrzewać jeszcze przez niecałą minutę, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować i odstawić z ognia. Owoce powinny być otoczone w średnio gęstym syropie. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej mąki lub wody.
KREM
Zimną śmietankę (musi być schładzana minimum 24 godziny), zimne mascarpone i cukier puder umieścić w misce, ubić na gęsty krem (około 2 minuty). Do czasu podania trzymać w lodówce.
Na ostudzoną bezę wyłożyć trochę kremu i owoców (nie musimy wykładać całego kremu aby nie obciążać za bardzo bezy, możemy podać je na każdy talerzyk). Udekorować miętą.
WSKAZÓWKI
Z tego przepisu można zrobić klasyczną białą bezę, wystarczy pominąć barwnik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation