Kuchnia

Kuchnia orientalna

Kurczak w sosie imbirowym - Buszująca w kuchni

Składniki

Marynata:

papryczka chili, 1 mała
cebula, 1 mała
czosnek, 2 ząbki
świeży imbir, 45 g
sos sojowy, 2 łyżki
ocet ryżowy, 2 łyżki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
miód, 1 łyżka
sok z cytryny, 2 łyżeczki
sól, papryka ostra
Pozostałe:

filet z kurczaka, 1 podwójny
marchewka, 1 sztuka
papryka czerwona, 1/2 sztuki
papryka zielona, 1/2 sztuki
grzyby mun, 10 g
oliwa do smażenia
makaron chiński, 200 g
bulion, 125 ml
mąka kukurydziana, 2 łyżeczki
kolendra lub natka pietruszki, 2 łyżki

Sposób przygotowania

Papryczkę chili, cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Warzywa wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
Kurczaka umyć, osuszyć i pozbawić białych błonek. Pokroić w paseczki. Obtoczyć w marynacie i ostawić na pół godziny.
Marchewkę i obie papryki pokroić w słupki. Grzyby wrzucić na wrzątek. Gotować przez 5 minut. Odcedzić i drobno pokroić.
Wlać oliwę do woka. Rozgrzać, a następnie wrzucić kurczaka (bez marynaty). Kiedy się zetnie wrzucić marchewkę. Wlać pozostałą marynatę i bulion. Dodać obie papryki i grzyby. Chwilę gotować.
W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem. Kiedy zmięknie, odcedzić.
Wsypać mąkę kukurydzianą do sosu, wymieszać. Gotować 2-3 minuty. Dodać makaron i pietruszkę. Całość dokładnie połączyć. Przełożyć na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation