Kuchnia

kuchnia

Makaron ze szpinakiem | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI - 2 PORCJE
150 g makaronu np. świderki, fusilli, penne
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 łyżki masła
150 g szpinaku
1/3 szklanki śmietanki 30%
1/3 szklanki tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak opłukać i odcedzić.
Na patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 - 7 minut). Doprawić solą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Dodać szpinak i mieszając podgrzewać przez ok. 1 minutę aż zwiędnie.
Wlać śmietankę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą, całość zagotować. Dodać odcedzony makaron i wymieszać.
Połączyć z 1/3 ilości sera, resztę wykorzystać do posypania makaronu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation