Kuchnia

Naleśniki, gofry, omlety, racuchy, placuszki...

Makowe naleśniki z sosem morelowym

Składniki:

Farsz
1 kg jogurtu greckiego,
1/4 szklanki cukru,
ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii,
15-20 dag suszonych moreli,
1/4 szklanki brązowego cukru.

ciasto makowe
1 szklanka mąki,
2 łyżki cukru,
1/2 szklanki mleka,
3 duże jajka,
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła,
1 łyżka suchego maku,
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
szczypta soli,
sklarowane masło do smażenia.

Wykonanie:

Farsz
Duże sitko wyłożyć podwójnie gazą, zawiesić nad miską. Do sitka włożyć jogurt, przykryć, wstawić do lodówki na 8 godzin, aż spłynie „serwatka”, a na sitku pozostanie gęsty serek. Zmieszać go z cukrem i wanilią.

Sos morelowy
W rondelku zmieszać umyte i osuszone morele z brązowym cukrem, wlać 2,5 szklanki wody, zagotować pod przykryciem i dusić około 20 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sitko.

Ciasto naleśnikowe
Zmiksować mąkę z cukrem, 1/2 szklanki (lub więcej) wody oraz pozostałymi składnikami. Pozostawić przykryte przez godzinę. Patelnię nasmarować sklarowanym masłem, kolejno smażyć naleśniki (około 12 naleśników). Pośrodku każdego ułożyć porcję jogurtowego nadzienia, złożyć dowolnie: w sakiewki, rulony, chusteczki. Do naleśników podać sos morelowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation