Kuchnia

Pycha...Pychotka

Placek morelowy z Doliny Wachau (dla 8-10 osób)

200 g niesolonego masła

4 żółtka

200 g cukru

200 g mąki

4 białka

10 wydrylowanych moreli

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy masło i starannie mieszamy je z żółtkami oraz cukrem, lekko ubijając na puszystą masę. Dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie łączymy z masą. Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem lub wyścieloną pergaminem. Na wierzchu układamy połówki moreli i pieczemy przez 35-40 min. Podajemy z lodami cytrynowymi i sosem porzeczkowym.
Więcej: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,6854201,Trele_morele.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation