DIY - zrób to sam

DIY

Moje Wypieki | Jabłka w cieście
Na podstawie przepisu na bananowe pączusie, plastry jabłek zatopione w pysznym i prostym cieście pączkowym, wykonane z podstawowych składników łatwo dostępnych w każdym domu. Jeśli posiadacie więcej czasu - z przepisu na drożdżowe racuchy można przygotować podobne placuszki, ale z dodatkiem drożdży. Dla smakoszy jabłek i pączków z jabłkiem - musowe w okresie karnawału ;-). Bardzo polecam!

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej
2 duże jajka
200 ml mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki)
Ponadto:

4 - 5 jabłek
cukier cynamonowy (wymieszać: 4 łyżki drobnego cukru + 4 łyżki cukru pudru + 1 łyżka cynamonu)
olej rzepakowy lub kokosowy, do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem, do połączenia. Ciasto powinno być w miarę gęste, jednolite, bez grudek. Jabłka obrać, wydrążyć od góry gniazda nasienne (np. takim urządzeniem) i pokroić na 0,5 cm plastry (nie cieńsze, by się nie łamały w gęstym cieście).

W cieście zanurzać z obu stron plastry jabłek, pokrywając je gęstym ciastem.

Smażyć w głębokim tłuszczu, jak pączki, w temperaturze 175ºC, z obu stron, do wysmażenia. Po smażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu obtaczać w cukrze cynamonowym (dwukrotnie) i układać na paterze.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation