Święta i uroczystości

Wielkanoc

Galaretka owocowo - jogurtowa



Składniki: (4-5 porcji)
1 opakowanie mrożonych owoców: truskawki, maliny, jagody (ja wykorzystałam gotową mieszankę)
1 torebka galaretki w proszku (na 0,5 litra wody)
1/2 litra (ok. 550g) jogurtu naturalnego
1 łyżeczka esencji waniliowej
2,5-3 łyżeczki żelatyny
2-4 łyżki syropu z agawy/fruktozy/cukru brzozowego

Wykonanie:
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. (Uwaga: Można także zrobić galaretkę z dowolnego soku owocowego, który podgrzewamy i mieszamy z odpowiednią ilością żelatyny.) Ostudzić, aż będzie letnia.

Przygotować kieliszki w których deser będzie podawany (ewentualnie również stelaż-pochylnię). Do kieliszków wrzucić NIE ROZMROŻONE owoce i od razu zalać letnią galaretką. (Uwaga: Jeśli mamy czas, najlepiej robić to w 2 etapach. Najpierw wlewamy 3/4 galaretki. Całość schładzamy przez 5-10 minut i dopiero wtedy wlewamy resztę. Dzięki temu owoce, które mają tendencję do unoszenia się na powierzchni płynnej galaretki, zostaną “unieruchomione” i wlewając pozostałą 1/4 łatwo będzie je w całości zatopić w galaretce.)
Schłodzić w lodówce przez 15-30 minut.

Przygotować galaretkę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje wstawić na 20-30 sekund do kuchenki mikrofalowej (moc 600 W) i rozpuścić.
Jogurt osłodzić do smaku i wymieszać z esencją waniliową. Do szklanki z gorącą, rozpuszczoną żelatyną dodać 1 łyżkę jogurtu i wymieszać. Tak samo dodać kolejne 3-4 łyżki jogurtu, a następnie całość przelać do naczynia z jogurtem. Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do kieliszków ze stężałą galaretką owocową. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation