Kuchnia
PYSZNOŚCI DO JEDZENIA
KRÓLIK W ŚMIETANIE
Składniki, 4 - 6 porcji:
• 1 tusza królicza (około 1 kg)
• 1/2 kg marchewki
• 2 cebulki szalotki lub 1/3 cebuli
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki mąki pszennej
• 150 g - 200 g śmietany (rzadszej 30% lub płynnej 18% śmietany do zup i sosów)
Bulion: 4 szklanki wody (może być mineralna), 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy (opcjonalnie), 1 łyżka masła i 1/2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżeczka sosu sojowego oraz zioła: koperek, natka pietruszki, świeży tymianek ewentualnie 1 łyżeczka suszonego
• do podania: 1 kg młodych ziemniaków, ugotowanych
Przygotowanie:
Tuszę królika pokroić na 8 kawałków. Opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę soli i zalać zimną wodą (z kranu). Wymieszać aby sól się rozpuściła i odstawić na 15 minut.
Marchewki obrać i pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w rozdrabniaczu blendera.
Kawałki królika wyjąć z wody i dobrze osuszyć. Doprawić solą a następnie obtoczyć w mące, strzepnąć jej nadmiar. Rozgrzać dużą patelnię, dodać łyżkę oleju i obsmażyć kawałki królika (np. partiami, zaczynając od najgrubszych kawałków) po około 7 minut z każdej strony (dobre obsmażenie mięsa zapewni nam miękkie i soczyste mięso już po niecałej godzinie gotowania w bulionie).
Bulion: Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody i zagotować. Dodać kurkumę, masło, oliwę, sos sojowy, 1/2 łyżeczki soli morskiej i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Dodać po 3 gałązki natki pietruszki, koperku, tymianku (lub suszony tymianek).
Do gotującego się bulionu wkładać obsmażone kawałki królika. Na patelnię po króliku włożyć rozdrobniony czosnek i cebulę oraz 1 łyżeczkę oleju. Podsmażyć wszystko przez około minutę ciągle mieszając. Wlać pozostałą 1 szklankę wody i po zagotowaniu przelać wszystko do garnka z mięsem.
Dodać marchewkę, przykryć i gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie ugotować ziemniaki.
Odlać kilka łyżek bulionu z garnka do miski, wlewać śmietanę cały czas mieszając. Dodać jeszcze kilka łyżek bulionu a następnie przelać wszystko do garnka z królikiem. Delikatnie zagotować. Jeśli sos jest rzadki można zagęścić go 1 - 2 łyżeczkami mąki (najpierw rozprowadzić je w niewielkiej ilości sosu, dopiero później dodać do całej potrawy). Podczas studzenia potrawy sos będzie jeszcze gęstniał.
Na koniec dodać 1-2 łyżki posiekanego koperku i listki świeżego tymianku jeśli mamy, podawać z ugotowanymi ziemniakami.
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