Kuchnia

Serniki

200 g masła
250 g czekolady o zawartości kakao minimum 50%
200 g + 2 łyżki drobnego cukru
140 g + płaska łyżka mąki
szczypta soli
5 jajek
2 łyżki ekstraktu z wanilii
szklanka orzechów włoskich, grubo siekanych
szklanka wiśni z syropu, osączonych
250 g serka kremowego

Do rondelka włożyć pokrojone masło, następnie kawałki czekolady. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Dodać 200 g cukru i mieszać 2 minuty. Przelać masę do innego naczynia i odstawić na około 10 minut. Następnie kolejno dodawać 4 jajka, energicznie ubijając. Dodać łyżkę ekstraktu i ponownie ubić. Przesiać mąkę wymieszaną z solą, mieszać do połączenia składników. Następnie dodać posiekane orzechy i ponownie wymieszać.
Serek dokładnie utrzeć z jajkiem, 2 łyżkami cukru, łyżką mąki i ekstraktem.
Blachę (u mnie 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać większość masy brownies, na wierzch wyłożyć masę z serka i wiśnie, polać pozostałą masą.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić w otwartym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation