Kuchnia

Ciasta

Delicja jabłkowa


Składniki

Biszkopt jasny (na dwa blaty):

6 jajek

2/3 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej



Biszkopt kakaowy:


3 jajka
½ szklankicukru
⅓ szklankimąki pszennej tortowej
3 łyżkikakao
Mus z jabłek:

1 ½ kgkwaśnych jabłek pokrojonych w grubą kostkę (antonówka/szara reneta)
½ szklankicukru (można więcej jeśli lubimy mocno słodki mus)
½ łyżeczkicynamonu (można pominąć)
⅓ szklankiwody
3 łyżkiżelatyny w proszku
Krem waniliowy:

800 mlmleka
180 gcukru
200 g iękkiego masła
16 gcukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii lub pastą waniliową)
4 łyżkimąki pszennej
5 łyżekłyżek mąki ziemniaczanej
4średnie jajka
Poncz do kakaowego biszkopta:

½ szklankilikieru czekoladowego
½ szklankigorącej przegotowanej wody

cukier do smaku
Dodatkowo:

250 g frużeliny wiśniowej (można zastąpić konfiturą wiśniową podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny
80 ggorzkiej czekolady


Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa tortownica, wiec papierem wykładałam tylko dno formy). Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 2 blaty.
Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać z kakao, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach jak przy jasnym biszkopcie wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia.
Mus z jabłek:
Pokrojone w grubą kostkę jabłka przesmażyć z 1/3 szklanki wody, cukrem i cynamonem do miękkości. Do gorących dodać rozrobioną w gorącej wodzie żelatynę (1/4 szklanki wody), dokładnie wymieszać. Mus ostudzić, wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby stężał.
Krem waniliowy:
Zagotować 500 ml mleka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką zwykłą oraz ziemniaczaną, dodać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty (do zgęstnienia), cały czas energicznie mieszając, żeby się nie doszło do powstania grudek. Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę dodawać stopniowo po łyżce masy budyniowej (do wyczerpania budyniu) ucierając na najwyższych obrotach miksera, by nie powstały grudki. Jeśli krem będzie zbyt luźny można wstawić go na kwadrans do lodówki.
Całość:
Na jeden z jasnych biszkoptów* wyłożyć stężały mus z jabłek, wyrównać wierzch, przykryć kakaowym biszkoptem. Przygotować poncz (wymieszać wszystkie składniki. Tak powstałym ponczem skropić kakaowy blat.
Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę wiśniową, przykryć jasnym biszkoptem.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Nałożyć do woreczka dekoratorskiego lub szprycy i udekorować wierzch w esy floresy.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation