Kuchnia

ciasta

CINNAMON ROLLS

CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, 2 czubate łyżki cukru, szklanka ciepłego mleka, 1/4 szklanki oleju, 7g suszonych drożdży. Łączymy razem mąkę, sól oraz cukier. Podgrzewamy odrobinę mleko, rozpuszczamy w nim drożdże. razem z olejem wlewamy do miski i wyrabiamy ręcznie ciasto przez 5-10 minut (aż przestanie się kleić). Z ciasta tworzymy kulę, zostawiamy w misce, przykrywamy folią i...wstawiamy na noc do lodówki. :-)



NADZIENIE: pół szklanki brązowego cukru, 2 łyżki cynamonu, garść rodzynek, garść orzechów włoskich (rozgniecionych), 2 łyżki masła, oliwa, jajko. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a na jego powierzchni rozsmarowujemy roztopione masło. Następnie równomiernie posypujemy mieszanką z cukru, cynamonu, rodzynek i orzechów, a tak powstały placek zwijamy jak naleśnika lub roladę, którą kroimy w plastry o szerokości 2-3 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy bułeczki (zachowując małe odstępy - ciasto urośnie), które skrapiamy oliwą. Całość przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po upływie tego czasu smarujemy nasze zawijańce roztrzepanym jajkiem oraz wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w 175 stopniach (termoobieg).



Przed podaniem bułeczek skrapiamy je lukrem (pół szklanki trzcinowego cukru pudru mieszamy z dwoma łyżkami wrzątku).



SMACZNEGO! :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation